Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Alapbetegségek a plasztikai sebészeti kockázatokban


  A páciensek egy része nem érzi az esztétikai műtétek súlyát, kockázatát, azokra csak, mint egyszerű, „kozmetikai” beavatkozásokra gondol. Nincs olyan beavatkozás, műtét, melynek ne lenne, ha csak nagyon kis valószínűséggel is, de kockázata, mely akkor is szövődményt okozhat, ha senki, semmit sem hibázik. Mivel olyan műtétekről beszélünk, melyek nélkül még 70 évet is élhet a páciens, különös gondossággal kell a kockázatokat mérlegelni.
Az egészségi állapotot befolyásoló veleszületett, vagy szerzett adottságok, korábbi betegségek, sokszor nem tisztázott, nem felismert betegségek olyan kockázatot is jelenthetnek, melyre nem gondol, nem is gondolhat a páciens.

Már az első konzultációra érdemes magunkkal vinni korábbi műtéteink (különös súllyal a tervezett beavatkozással kapcsolatos korábbiak) dokumentumait, zárójelentéseinket, szedett gyógyszereink listáját, korábbi orvosi vizsgálataink és eredményeink dokumentumait, a máshol végzett beavatkozások időrendi listáját, melyet akkor kell összeállítanunk, ha nem állnak már rendelkezésünkre az eredeti dokumentumok.

Keltsen gyanút, ha a plasztikai sebészeti műtét előtti konzultáció során az orvos nem kérdezi előző műtéteinket, betegségeinket, kezelt, vagy vizsgált, látszólag a problémánktól függetlennek látszó tüneteinket, panaszainkat. Bízzuk rá, és orvosi tapasztalataira, hogy ezeket hogyan mérlegeli, és ne hallgassunk el semmit se közülük, súlyuk, jelentőségük mérlegelése a plasztikai sebész kötelessége, felelőssége és munkája.

A leggyakoribb, az esztétikai plasztikai sebészeti műtétek előtt mérlegelendő egészségügyi kockázatok:
 
- dohányzás okozta meggyengült szöveti kapilláris keringés
  Napi fél-egy doboz cigaretta hosszú éveken át való szívása bizonyos plasztikai sebészeti műtétek (hasfalplasztika, mellfelvarrás, arcplasztika, comb és felkarplasztika stb.) esetén, ahol síkszerűen kell a bőrt alápreparálni, akár 30 százalékos valószínűséggel is okozhat műtét utáni sebszétválást, bőrelhalást, ezért ilyen műtétek előtt min. 4 héttel, a dohányzás teljes felfüggesztése szükséges!
   
- magas vérnyomás betegség
  A nagyobb szöveti bevérzés elkerülése érdekében, csak teljesen jól beállított, egyensúlyban lévő betegség, rendszeresen szedett gyógyszerek esetén lehetséges a legkisebb plasztikai sebészeti műtét is. Ennek kontrollja az 5 napon keresztül, napi 3-4 azonos időpontban a páciens által dokumentált vérnyomásérték.
   
- szívbetegség, szívritmus zavar, billentyű elégtelenség
  Ritkán képez műtéti ellenjavallatot, hosszú műtétek nem javasoltak, gyakran szükséges antibiotikus védelem.
   
- koszorúér szűkület, agyi, vagy nyaki érszűkület
  Okozhatja plasztikai sebészeti műtétek ellenjavallatát.
   
- cukorbetegség
  Csak abban az esetben jöhet szóba műtét, akár inzulin, akár tablettás kezelés esetén, ha a napi többszöri vércukormérésben, az adagolásban és a grammra pontos szénhidrát diétában a beteg nagy tapasztalattal és együttműködéssel rendelkezik. Implantátumok beültetése kizárt.
 
- vérzékenységek
  Bizonyos eseteiben, gondos gyógyszeres és infúziós előkészítés és utókezelés mellett. Lehetséges plasztikai sebészeti műtét, implantátum beültetése kizárt.
   
- helyi érzéstelenítőre, vagy antibiotikumra való érzékenység
  Más gyógyszer választandó a műtét során.
   
- korábbi trombózis, vagy embólia, illetve visszeresség
  Előbb az operálható visszeresség műtéti megoldása szükséges, a műtét után hetekig szükséges naponta a páciens által magának a bőr alá adott véralvadásgátló adagolása.
   
- idült alkoholizmus és következményei
  Pszichés hatásai, valamint a véralvadásra való hatása miatt gyakran műtéti ellenjavallat.
   
- ún. „autoimmun” betegségek (tartós bőr, kötőszöveti, bél, szem, tüdő, egyes vese és egyéb gyulladások, melyek közös jellemzője, hogy a szervezet önmaga szövetei ellen „küzd”
  Egyedileg mérlegelendők, implantátum beültetése általában nem javasolt, különös óvatosság szükséges szemtünetek esetén szemhéjplasztika, mell mirigyállomány hegesedés esetén mellműtét, bőrbetegségek esetén injekciós kezelés tervezésénél.
 
- daganatos, rosszindulatú betegségek következtében kialakult állapot
  Egyedi mérlegelést igényel, az állapot pontos felmérése szükséges.
   
- agynyomás fokozódással járó következményes állapotok
  Esztétikai plasztikai sebészeti műtéti ellenjavallat.
   
- visszatérő, nem kikezelt, idült góccal járó gyulladásos betegségek
  A gyulladás felszámolásáig plasztikai műtét tilos, különös tekintettel implantátumok beültetésére.
   
- erősen ingadozó lelki állapot, elmebetegségek, tudat,- és testkép zavarok
  Plasztikai sebészeti műtét ellenjavallt.
   
- drogfogyasztás és gyógyszerfüggőség
  Bizonyos enyhe formák esetén különös óvatosság mellett végezhető műtét altatásban.
 

Dr. Balajthy Tibor

Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat