Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Egyszerre végzett műtétek


  A páciensek részéről gyakran tapasztalt óhaj, hogy több, különböző esztétikai beavatkozás egyetlen érzéstelenítésben, egymás után végzett műtétekkel egyszerre legyen megoldható. Ennek a praktikus megoldásnak lehetnek akadályai.

Az egyik akadály az, ha az egyik műtét (pl. csontos orrplasztika) duzzanata akadályozza a másik műtétnél szükséges megítélést, vagy gyógyulását (pl. arcközép emelés). Előfordulhat, hogy egy beavatkozás után a páciens számára szükséges teendőket (endoszkópos szemöldök, halántékemelés utáni fejseb ápolás) akadályozza a másik műtét átmeneti következménye (hónalji behatolásból végzett mellnagyobbítás utáni, a karok emelésének korlátozottsága az első napokban) és ezért túl nagy a valószínűsége egyik, vagy mindkét műtét utáni gyógyulási szövődménynek.

Előfordulhat, hogy két különböző érzéstelenítési technikát igénylő műtétet nem célszerű kockázat fokozódás miatt összekötni. (pl. három órás mellfelvarrás-nagyobbítás altatásban végzendő műtétét nem érdemes négyórásra hosszabbítani egy önmagában 40 perc alatt, helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtéttel elvégezhető, arcról történő anyajegy eltávolításért).

Önmagában is nagyobb műtétek (hasfalplasztika, mellkisebbítés, arcplasztika, nagyobb zsírleszívás) társítása a hosszú műtéti, érzéstelenítési időtartam és a nagyobb felszínű, egyidejű szöveti hatások miatt fokozott trombózis és embólia kockázatot jelentenek egyébként egészséges páciens esetén is. A szakmai irodalomban jól ismertek azok a statisztikák, melyek tragikus esetek révén ezt igazolják.

Bizonyos életkor (általában 50) után még az arc teljes fiatalítását célzó, a nyak és az arc alsó részét korrigáló, valamint az endoszkópos szemöldök, halánték, homlok, arcközép emelést, felső-alsó szemhéjplasztikát, szemzug emelést, orrgyöki, homloki izomredők korrekcióját, esetleg saját zsír befecskendezését sem érdemes egyszerre végezni, mert ez jelenthet 5-6 órás altatási kockázatot is.

Vannak plasztikai sebészek, akiknek a hirdetéseiben kiemelt helyen szerepel, hogy egy időben több, akár 2-3 nagy műtétet is elvégeznek, pl. mellnagyobbítás, arcplasztika, zsírszívás, hasplasztika. Az a páciens, aki erre vállalkozik, olyan felesleges, kiemelt kockázatot vállal, mintha valamilyen extrém sportot űzne. Már évekkel korábbról ismerjük azt az amerikai statisztikai adatot, hogy az USA-ban végzett kb. 1 millió esztétikai beavatkozások utáni korai halálos szövődmények 90%-a kombinált nagy műtétek után történt.

Elsősorban fiatal, lelkileg arra alkalmas páciensnél, a fentieken kívüli, több, önmagában kisebb beavatkozás gondos mérlegelés alapján társítható, kellő aneszteziológiai (érzéstelenítés szakmai) személyi és tárgyi feltételek esetén. A páciens biztonsága érdekében ilyenkor is szükség lehet, egy terület műtétének vége után, az eredeti tervtől eltérően a műtétet befejezni és a tervezett továbbiakat egy másik alkalommal, később elvégezni.
 

Dr. Balajthy TiborKapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat