Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

A plasztikai sebészeti beavatkozások érzéstelenítése


  Az 1990 óta működő New Contour Plasztikai Sebészet keretein belül a kezdet óta végzünk műtéteket általános és vezetéses érzéstelenítésben is. Szakorvosaink és asszisztenseink évtizedes gyakorlata a biztosíték a pontosságra, a szakmai profizmusra és pácienseink maximális biztonságára és nyugalmára. A magánpraxisban végzett munkánk során az érzéstelenítéssel összefüggésbe hozható szövődmény, mely egy véna érzékenységénél nagyobb, még nem fordult elő.

Speciális szempontok a plasztikai sebészeti érzéstelenítésben

A plasztikai sebészeti műtétek néha testüregekben (hasüreg fala, kismedence, speciális esetekben a mellüreg vagy a koponyaüreg falán, más esetekben a testfelszínen, a bőr rétegei alatt, izmok alatt (mellnagyobbítás, hasfalplasztika) vagy az arckoponya csontjai és csonthártyája között végzett időigényes beavatkozások. E műtétek során a plasztikai sebész megköveteli a páciens mozdulatlanságát, stabil idegrendszeri, szív és érrendszeri állapotát, stresszmentes voltát. Ezt csak a megfelelően megtervezett és szakszerűen kivitelezett érzéstelenítés tudja biztosítani. E tényezőkön is múlik a műtét esztétikai eredménye. Gondolják meg például, hogy egy beállítatlan magas vérnyomás esetén kiterjedtebb vérömlenyek keletkezhetnek a műtét környékén, hetekkel tovább tarthat a műtét utáni duzzanat, szélesebb maradhat a műtéti heg. Mindezek elégedetlenné tehetik a pácienst, ha az elvárt eredmény a remélttől elmarad. A műtét alatti fájdalommentességen túl az altatóorvos feladata a páciens vérnyomásának, szívműködésének, légzésének szoros kontrollja és beállítása, szabályozása. Ezért is olyan fontos az Ön érdekében a plasztikai sebész és az őt körülvevő team összeszokott csapatmunkája.


plasztikai sebészet érzéstelenítés műtét
 
Hosszú évek alatt összeszokott csapat minden egyes tagjának összehangolt munkája adja a legjobb eredményt. A képen egy mellnagyobbítás és felvarrás műtétének részlete.


A New Contour Plasztikai Sebészet keretein belül az esztétikai-plasztikai műtétek szinte teljes palettájáról válogathat, valamint számos helyreállító jellegű műtétet is végünk. A műtétek körülbelül 80 százalékánál szükség lehet aneszteziológus szakorvos és asszisztense által végzett műtéti érzéstelenítésre. A legkorszerűbb műtéti technikák -például az endoszkóppal végzett műtétek- amellett, hogy szinte alig látható kis hegekkel gyógyulnak, a műtét idejét hosszabbá tehetik, fájdalommentességük csak a plasztikai sebész és az altatóorvos együttműködésével biztosítható.


A leggyakoribb érzéstelenítési formák

A rövid ideig tartó, kis területen végzett plasztikai beavatkozások helyi érzéstelenítésben is elvégezhetőek. Ilyenkor többnyire egy nyugtató tabletta bevétele után az operáló sebész a műtéti területre illetve az odavezető idegrostok köré helyi érzéstelenítőszert tartalmazó injekciót, vagy injekciókat ad. Ennek hatása a műtét időtartamára és az azt követő időszakra terjed ki, hasonlatosan a fogászati kezeléseknél ismert érzéstelenítéshez. Ilyen esetekben a páciens általában a műtétet követő órában, kísérővel távozhat a magánklinikáról. A műtét utáni érzéstelenség időtartama függ a beadott érzéstelenítő szer fajtájától, lehet az fél óra, de három is. Ez az érzéstelenítési forma nem alkalmazható egészen kis gyermekeknél, vagy komoly pszichés problémákkal rendelkezőknél, esetleg epilepsziásoknál sem.

 
plasztikai sebészet érzéstelenítés ábra
 
Az arcot ellátó érzőidegek kilépési pontjait ismerve az egyes műtéti területek jól érzésteleníthetők helyi, vezetéses érzéstelenítés injekcióival.


Hosszabb, a páciens alapvető életfunkcióit /légzés, vérkeringés, szívműködés stb./ nem veszélyeztető műtéteknél - egyébként egészséges páciens esetén - lehetőség van a műtét alatti úgynevezett vénás nyugtatásra. Ilyenkor a páciens egy előkészítő injekció vagy tabletta után az alkar vénájába helyezett műanyag csövön /kanülön/ át az altatóorvostól olyan gyógyszer-kombinációkat kap, melyek hatására szendereg, a történtekre utólag nem emlékszik, az eltelt idő számára „kiesik”. A fájdalommentességet ebben az esetben is az operáló plasztikai sebész érzéstelenítő injekciói biztosítják, az előbbiekben említett módon. Ilyenkor a páciens ugyanolyan szigorú műszeres és altatóorvosi megfigyelés alatt áll, mint egy altatás alatt. A klinikát ilyen esetekben általában 6 óra múlva tudja páciensünk elhagyni. Ez az érzéstelenítési forma nem javasolt olyanoknál, akik rendszeresen fogyasztanak valamilyen kábítószert, drogot, valamint komoly pszichés problémákkal rendelkezőknél.

A mellkas vonalánál lejjebb végzendő beavatkozásoknál alkalmazzuk a különböző gerincközeli érzéstelenítési technikákat. Ezekben az esetekben az érzéstelenítést végző orvos a gerinccsatornába vagy annak közelébe adott helyi érzéstelenítő szerrel gátolja meg, hogy a műtéti fájdalomingerek feljussanak a központi idegrendszerbe. Ezáltal a műtét alatt a páciens semmilyen fájdalmat nem érez. A gerincközeli injekció beadását egy érzéstelenítő szúrással kezdik, tehát nem okozunk nagyobb fájdalmat egy bőr-tűszúrásnál. Erre a páciensek jelentős része már nem is emlékszik, mert ezt megelőzően már nyugtató-bódító gyógyszereket kapott. A gerincközeli érzéstelenítést ki szoktuk egészíteni vénás nyugtatással is, így pácienseink többsége már az első injekció beadására sem emlékszik, a fájdalommentesség pedig a műtét után tökéletesebb, mint egy altatás után, mert bőven van ideje hatni a műtét után adott fájdalomcsillapítónak, mire az érzéketlenség órák alatt megszűnik. Szakorvosaink Európában egyedülálló módon egy olyan technikát is alkalmaznak, mely a páciensek számára sokkal elviselhetőbb, nevezetesen azt, hogy az érzéstelenítés tartama alatt pácienseink lábaikat akár mozgatni tudják, meggyőződve arról, hogy nem fenyeget bénulás. Ezt azon pácienseink értékelik nagyra, akik más intézetekben már elviseltek hasonló gerincközeli érzéstelenítést /visszérműtét, császármetszés stb./. Az általunk alkalmazott gerincközeli érzéstelenítés után csak a zsibbadás elmúltáig kell ágyban feküdniük, kisebb műtétek után akár aznap otthonukba távozhatnak. Ez az érzéstelenítési forma a nemzetközi statisztikák alapján sokkal kevesebb szövődménnyel járhat, és kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az alább ismertetett altatás. Ha igényes eszközökkel és hozzáértő módon végzik, valamint a páciens betartja a beavatkozás után betartandókat (megfelelő folyadékbevitel a következő napon, a sok mászkálástól való tartózkodás) fejfájás sem várható.

Hosszú, főként a felsőtesten és a fejen végzett esztétikai-plasztikai műtétek csak altatásban végezhetőek el. Ebben az esetben egy előkészítő injekció vagy tabletta beadása után vénás injekcióval altatjuk el a pácienst.


 
plasztikai sebészet érzéstelenítés
 
Az altatás megkezdésekor a korábban létesített vénakanülön keresztül először elaltatják a beteget.


A műtét alatt szükség lehet mesterséges lélegeztetésre, izomlazításra. Mindezek a műtét sikerén túl a páciens műtét alatti biztonságát szolgálják. Természetesen rendelkezésünkre állnak mindazon eszközök és módszerek, melyeket a biztonságos altatás, műtéti érzéstelenítés szakmai feltételei megkövetelnek.


 
plasztikai sebészet érzéstelenítés műtét 1
 
A már elaltatott beteg saját légzését átmenetileg felfüggesztve vezetik be a légcsőbe a biztonságos lélegeztetéshez szükséges tubust.plasztikai sebészet érzéstelenítés 1
Az arcon végzett összetett, nagyobb műtétekhez teljes fájdalommentességet, a műtét pontos végzéséhez nyugalmat és a páciens számára biztonságot leggyakrabban az altatás ad. A képen arc-nyakplasztika részlete látható, lélegeztetett páciensen.


Az egy órát meghaladó altatásban végzett beavatkozások után általában csak másnap távozhat a páciens a klinikáról. A műtét utáni megfigyelésükről, ápolásukról szakápoló, ügyeletes altatóorvos és intenzív terápiás szakorvos gondoskodik- ez utóbbi tudomásunk szerint igen kevés helyen adott az egyes plasztikai sebészetek közt.


plasztikai sebészet érzéstelenítés 2

A trombózis-kockázat csökkentésének világszerte használatos egyik leghatékonyabb módszerével is rendelkezünk- a szakaszos alsóvégtagi kompressziós berendezéssel, melyet a műtét alatt, illetve utána működtetünk.


Az előbbiekben említett érzéstelenítések komoly szakmai gyakorlatot, tervezést, a páciens műtét előtti gondos kivizsgálását, esetleges kísérőbetegségeinek beállítását, műtét alatti állapotának folyamatos ellenőrzését, optimalizálását, igénylik. Ezért szükséges, hogy Ön, mint leendő páciensünk, megjelenjék egy konzultáción, ahol az érzéstelenítést végző szakorvos megvizsgálja, leleteit értékeli, az érzéstelenítési tervet Önnel megbeszéli, az Ön esetleges kérdéseit megválaszolja. Természetesen lehetőség van a páciens egyéni, személyes óhajainak is figyelembevételével módosítani az általánosan használt érzéstelenítési módszereket. Tapasztalatokat szereztünk kisgyermekek, epilepsziások, vagy az egyre gyakoribb drogfogyasztók speciális érzéstelenítésében is. Aneszteziológus orvosaink magasan képzett profi szakemberek, több szakvizsgával, asszisztenseik pedig gyakorlottak az intenzív terápiában, ápolásban és a sürgősségi ellátásban is.


 
plasztikai sebészet érzéstelenítés 3

Az altatás biztonságának feltétele a profi biztos munka, a pontos és egymásra figyelő derűs munkavégzés


Úgy gondoljuk, hogy a páciensek legnagyobb részének, akármennyire is szeretné a beavatkozással elérhető eredményt - eltekintve a legkisebb beavatkozásoktól - a műtőbe kerülni, az egy stresszhelyzet, ezért azt a gyakorlatot követjük (eltérően sok más plasztikai sebészettől), hogy a páciens már arra se emlékezzen, hogy betolták a műtőbe, azaz nálunk nem a saját lábán fekszik fel a műtőasztalra. A páciens legutolsó emléke többnyire az, hogy a plasztikai sebész a műtéti tervet rajzolja rá, de ez még a kórteremben, az ágya szélén történik, majd arra emlékszik, hogy az ágyában ébred újra.

Tisztában vagyunk vele, hogy csak akkor fogja a páciens másoknak is a New Contour Plasztikai Sebészetet ajánlani, ha a fentiek szerint történnek a dolgok, és a páciens biztonságban érezte magát nálunk.
 
Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat