Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Gyermekek altatása plasztikai sebészeti műtétekhez


  Általában a 10-11 éves korhatár az, amely alatt a viszonylag egyszerűbb, technikailag egyébként helyi érzéstelenítésben is elvégezhető plasztikai sebészeti beavatkozásokat is inkább altatásban végezzük, nem azért, hogy a fájdalmat elkerüljük, mert azt a helyi érzéstelenítéssel is jól el lehet kerülni, hanem hogy a félelmet, stresszt elkerüljük, mely gyermekkorban nehezebben kontrollálható, mint a felnőttek nagy részénél. Természetesen a gyermekek és a beavatkozások is különbözőek, ezért lehet egy igen együttműködő, értelmes, a várt eredményben érdekelt és azt már nagyon váró 9 éves gyermeknél is erős tablettás nyugtatás után helyi érzéstelenítésben operálni elálló fület (ha jóval előtte a gyermekkel alaposan el lehet beszélgetni és minden részletre vonatkozóan vele megbeszélni a beavatkozás összes kellemetlenségét). Ugyanakkor viszont néha egy ideges, nyugtalan, rossz tapasztalatú felnőttnél is szükség lehet altatásra olyan beavatkozásnál, melyet általában egy 12 éves gyermeknél helyi érzéstelenítésben is meg lehet operálni.


gyerek plasztikai sebész budapest
 
Elégedett gyermek pácienseink egyike a tükör előtt a műtét utáni eredményével


Ha egy gyermeknél altatásra van szükség, akkor az alábbi biztonsági feltételek szükségesek, még hangsúlyozottabban, mint felnőttek esetében:

1. Az altatást megelőző hetekben semmilyen felső légúti hurut ne legyen, illetve ha ez egy-két hónapon belül volt, vagy visszatérő hurutjai szoktak lenni, friss, az altatást-altatóorvosi vizsgálatot egy héttel nem korábban megelőző gyermekgyógyászati vagy/és fül-orr-gégészeti vizsgálat, és friss garat baktérium leoltás-tenyésztés, rezisztencia vizsgálat szükséges.

2. A gyermek családi környezetében se legyen felső légúti hurut, a műtétet megelőző héten lehetőleg közösségbe (különösen téli időben) ne járjon.

3. A műtétet megelőző 8-órában a szülő, gondviselő felelőssége hogy a gyermek semennyi ételt, vagy italt ne fogyaszthasson!

4. Általában a műtétet közvetlenül megelőző, csak a szükséges legrövidebb idővel előbb kell a műtét helyszínére érkezni, viszont akkor pontosan és nem késve. Kifejezetten érzékeny, nehezen együttműködő gyermekeknek már otthon beadhatja szülője azt az aneszteziológus által korábban elrendelt kúpot, ami után fél órával, mire beérkeznek, érezhető nyugtató hatása. Érkezést követően azonnal kap a gyermek olyan tablettát, vagy/és kúpot, mely már erősebb nyugtató hatást fejt ki.

5. Éber állapotú gyermeknél infúzió vagy vénás kanül bekötése nem történik, (természetesen nem súlyos, heveny betegségekről, hanem tervezett műtétekről van szó) mert ez gyermekeknél igen megterhelő lelkileg, másrészt mert egy karját csavargató, síró gyermeknél erőszak nélkül úgysem lehetséges.

6. Amennyiben a tablettától, kúptól nem szendereg a gyermek, de már olyan álmos, hogy szemét is alig tudja nyitva tartani, a combjába adott injekció hozza meg az alvást a kórteremben, és csak enyhén alvó, vagy mélyen szendergő, semmiképpen sem síró állapotban kerül a műtőbe, ahova nem egy tolókocsin, éber állapotban rázzák be zörögve a hüppögő gyermeket. A szülő a műtő ajtajáig vele tartózkodhat, de feladata a csöndes nyugtatás, és nem beszélgetés, vagy közös tévénézés.

7. A gyermek alvó, ébredező, de nem éber állapotban kerül ki a műtőből, ahol a rá váró szülője már ismét vele lehet, de csak az ápoló vagy altató asszisztens jelenlétében és útmutatásai szerint.

8. Egy-két órát nem meghaladó műtét esetén, ha a lakhely közeli, lehetőség van kellően együttműködő szülő esetén 8 órával az elvégzett műtét után is hazatérni, ennél nagyobb beavatkozások, vagy távoli lakhely miatt szükséges lehet egy éjszakát benntölteni, amikor a szülővel együtt is tudunk elhelyezést biztosítani.
 
Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat