Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Mekkora legyen az implantátum?


  Talán ez az a kérdés, amivel kapcsolatban a legelképesztőbb, és leggyakrabban hibás feltételezésekből kiinduló kijelentéseket hallom, szinte minden nap plasztikai sebészetünkön, amikor páciensekkel konzultálok. Holott soha sem kérdezem ezt a pácienstől, mert ahogy ez ennek a kis írásnak a végére kiderül, nem erre kell válaszolnia ahhoz, hogy az esztétikailag, anatómiailag és az ő igénye szerinti ideális mellimplantátumot kapja. Ha ezt ő mindjárt tudná, ő lenne a plasztikai sebész, és én a páciens. Nézzünk néhány elképzelést, mely már elhangzott a plasztikai sebészet rendelőmben, arra a kérdésre, hogy mekkora legyen a mellimplantátum (egyik-másik elég gyakran is):

„Legyen minél nagyobb!!!”

„Legyen akkora, hogy felemelje a lógó mellemet!” (nem lehetséges!)

„Legyen minél kisebb! (hogy az anyósom, a főnököm, a munkahelyemen a kollégáim ne is sejtsék)” - Ez azt jelenti, hogy szeretné is a mellplasztika műtétet, fél is tőle. Az ilyen páciens az, aki a műtét után 2 hónappal már nagyobbat szeretne.

„Legyen 270 köbcentis, mert a barátnőmnek, az ismerősömnek is akkora van, és az tetszik! (Hogy mekkora volt az ő melle előtte????? Nem tudom! Mekkora az ő mellkas szélessége??? Nem értem!!!)”

„Legyen jó nagy, de leereszthessem, ha elmegyek otthonról, mert hallottam, hogy van szelepes, állítható, felfújható is!” – (Ezt egy soha aztán általam meg nem operált páciens férje mondta, aki a feleségét, aki nem is akart műtétet, és meg sem szólalt a kérdéseimre, a rendelőmbe vonszolta mellnagyobbítás céljából.)

Egy adott páciensnél az általa később legjobb nagyságúnak tartott mellimplantátum meghatározása egy konzultációs, kommunikációs folyamat, melynek végeredménye a térfogat. Ennek lépései pedig az adott páciens esetében ideális implantátum átmérő és magasság meghatározása. A térfogat számításhoz szükséges harmadik tényezőről, a geometriában ismert pi tényezőről (a képletben) nem kell beszélnünk, ezt minden mell implantátum méret táblázatba beleszerkesztették.

Az első kérdés, mely a tükör előtti konzultáció, vagy fényképek, előtte-utána képek megtekintése során tisztázandó:
Hol legyen mellnagyobbítás után a mell belső széle? (műfogással mutatható a tükör előtt) Ez adja meg az implantátum elhelyezésének belső pontját. (a páciens adott szöveti vastagságának figyelembe vételével)

 
mellimplantátum profilok képekkel

 A kívánt belső teltség megállapításának ábrája


Ezután a plasztikai sebész következő kérdése, melyre a páciens vagy a tükör előtt, saját magát nézve tud válaszolni, vagy előtte-utána képek előtt:
Mennyire haladja meg oldalt (vagy ne haladja meg - de ezt a válaszolók csak 5 %-a mondja végül) a mellkas oldalvonalának vetületét a majdani mell oldalsó kontúrja? (műfogással is mutatható a tükör előtt) Ez adja meg a mellimplantátum külső pontját. (a páciens adott szöveti vastagságának rászámításával)

 
mellimplantátum ára

A kívánt külső teltség megállapításának ábrája


 
A két pont közti távolság cm-ben, megadja a páciens mellkasi adottságai és esztétikai elvárásai szerint ideális mellimplantátum átmérőt, melyet a páciens is jól kontrollálhat a tükör előtt. Ehhez csak egy centiméter szalag, vagy vonalzó kell.
 
 mellimplantátum szélesség

A kívánt implantátum szélesség (átmérő)


A nehezebb kérdés, melyet gyakran csak sok-sok plasztikai műtét előtti és utáni kép megtekintése után tud eldönteni a páciens:
Milyen felső kontúrt (teltséget) szeretne oldalnézetben a mell felső részén (a bimbóudvartól felfelé a kulcscsontig) a páciens? Egyenest? Domborút? Ha domborút, az mennyire legyen domború? (tükör előtti műfogással mutatható, hacsak nincs egészen kicsi melle a páciensnek, vagy előtte-utána fotókon nézhető)
Ez adja meg a szükséges mellimplantátum magasságot.

 mellimplantátum alak

A kívánt felső teltség megállapítása


Miután a plasztikai sebész javaslatot tett arra, hogy adott esetben izom alá, vagy fölé célszerű-e tenni a mell implantátumot, tudja, hogy ebben az esetben a páciens által óhajtott felső teltség milyen profilmagasságú (mennyire „lapos” vagy „domború”) implantátummal érhető el, tapasztalatai alapján. Az a páciens bizalmi kérdése, hogy elhiszi-e azt, hogy a plasztikai sebész tudja, az adott mellmagasság eléréséhez melyik profilmagasságú mellimplantátumot kell felhasználnia. 

 
 mell implantátum

A mellimplantátum profil magassága és a felette lévő szöveti vastagság (mely más izom alatti és feletti elhelyezésnél) adja meg a mell várható felső teltségét. 
Izom alatti elhelyezésnél az izom és a mirigyállomány vastagságától, mint egyéni adottságtól függ a mell felső teltségének mértéke ugyanolyan profilmagasságú implantátumoknál


Az így meghatározott mellimplantátum átmérő és profilmagasság az implantátum gyártók által szerkesztett táblázatokból adja meg az adott típusú, gyártmányú mellimplantátumok térfogatát, azaz nagyságát. Ez a meghatározási mód egyesíti az anatómiai adottságokból következő és az egyéni esztétikai elvárásoknak megfelelő nagyságot. Speciális adottságok módosíthatják ezt, kockázat csökkentése céljából. 

 
 mellimplantátum

A mellimplantátum meghatározott átmérője és magassága adja meg a térfogatát


Két különböző eredeti mell mirigyállomány nagyság (és izomvastagság) esetén különböző méretű mellimplantátumokkal azonos mellnagyság is elérhető. Ezért nem használható a plasztikai sebészetünkön gyakran hallható igény: „én is 325 ml-es implantátumot szeretnék, mert az ismerősömnek azzal lett szép a melle” Ha ilyenkor a plasztikai sebész megkérdezi, látta-e, milyen volt a melle az ismerősnek műtét előtt, vagy tudja-e milyen az ő mirigyállomány és izom vastagsága, a válasz gyakran nemleges. 
 
 
 mellimplantátum kép

Azonos gyártmányú, különböző profilmagasságú implantátumok


A nagyobbítás utáni mellnagyság (és forma) nem csak a mellimplantátum nagyság (és alak) de a műtét előtti mirigyállomány nagyság (és forma) és izom alatti implantátum elhelyezés esetén az izomvastagság együttes hatása, összege is.

Ezért nem érdemes a pácienst köbcentikről, milliliterekről, grammokról kérdezni, hanem arról, mit szeretne, itt, ott és amott. Addig nem érdemes operálni, amíg ezekre a kérdésekre nem kap világos választ a plasztikai sebész, és amíg ezt a páciens nem látja át. Az a plasztikai sebész, aki páciensének azt mondja, bízza rá, hogy a műtétnél milyen méretet használ, minden csak ott dől el – nem gyakorlott a tervezésben. Az a plasztikai sebész, aki nem kérdezi meg páciensétől, hogy annak mik a konkrét esztétikai elvárásai felső teltség és belső, oldalsó határok tekintetében – nem tud kommunikálni és kicsi a valószínűsége, hogy a páciensnek is az fog tetszeni, ami neki.

Aszimmetriák, vagy ritka egyéni adottságok esetén - melyek előre felmérhetők - szükség lehet igen kis mértékben (egy-egy mérettel) műtét közben módosítani az előzően megállapított térfogatot, de ezt is előre meg kell mondani a páciensnek.


A fentiekből kiderül, hogy egy minden szempontból ideális mellimplantátum nagyság meghatározásának feltételei:

- alapos, megfontolt, részletes, tükör és képek előtti konzultáció
- a páciens pontosan tudja, mit akar belül, kívül és felül - azaz sok képet nézzen
    meg a konzultáció előtt és az egyes kérdésekre adott válaszai során
    tudjon elvonatkoztatni a többi kérdéstől
- a páciens és a plasztikai sebész együttműködése
- centiméter szalag (mint a legkisebb beruházás) a plasztikai sebész kezében
- sok előtte- utána kép együttes megtekintése és elemzése
- mellimplantátum táblázatok együttes megtekintése
- speciális melltartóba próbálható külső mérőeszköz – sizer – használata 

 
 
 mell implantátum táblázat

A New Contour Plasztikai Sebészeten leggyakrabban használt, különböző profilmagasságú implantátumok táblázata, bejelölve a gyakorlatilag szóbajöhető méreteket, és a mi gyakorlatunkban átlagos méreteket (utóbbi több ezer páciens átlaga)


Ne hagyja a páciens, hogy az egyéni igényei szerint felmért és ajánlott implantátum nagyság és forma vonatkozásában hozzátartozó, barátnő, vagy más, nem plasztikai sebész képzettségű ismerőse befolyásolja!

Kissé különböző méretű mellek korrekciója mellnagyobbítás során vagy különböző nagyságú, méretarányú, fix méretezésű implantátumokkal, vagy nagy térfogat különbségek esetén a műtét után állítható, szelepes, kettős falú, speciális implantátumokkal lehetséges. Ha a pácienst melleinek térfogat különbsége már a műtét előtt is zavarja, akár a legkisebb mértékben is, utána biztos jobban fogja, ha nem törekednek a különbség korrekciójára is. Különböző nagyságú (térfogatú) mellek nagyobbítása azonos térfogatú implantátumokkal különböző nagyságot, aszimmetriát és elégedetlenséget fog eredményezni.

 
Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat