Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Ráncfeltöltés, injekciós anyagok és keveredésük


INJEKCIÓS RÁNC ÉS REDŐ KORREKCIÓK AZ ARCON

  Az arc ráncainak, redőinek injekciós kiemeléséről számos tévhit él a páciensek körében, akik e módszerektől gyakran ugyanolyan eredményeket várnak, mint az összetett és látványos eredménnyel járó arcplasztikáktól. Ezen nem reális elvárásoknak egyrészt alapja a félelem vagy viszolygás a „nagyobb” műtétektől, másrészt néha olyan orvosok is többet ígérnek az injekciós kezelések eredményét illetően, akik a korszerű és összetett műtéti eljárásokat nem végzik, kellő tapasztalat híján. Az injekciós kezelések, mint feltöltések minden olyan esetben hasznosak, amikor a redő, besüppedés, ránc oka kizárólag a bőr és az irharéteg csökkent rugalmasságából származik, vagy izombénítók alkalmazása esetén, ha egyes ráncokat kizárólag izmok mozgásai, és nem a megereszkedés okozza.

Feltöltő anyagok nem alkalmasak olyan redők és ráncok kezelésére tartós sikerrel, amelyek oka a bőr alatti túlzott izomműködés okában keresendő, egyáltalán nincs értelme használni a homlok haránt barázdáira, az orrgyöki „mérges” redőkre, és a „szarkalábakra”.

 
ráncfeltöltés
 
Izomműködés okozta ráncok, melyek korrekciójára nincs értelme injekciós feltöltő anyagokat használni


Ezek korrekciója csak olyan műtétekkel, vagy kezelésekkel lehet eredményes, mely során a kiváltó okot, a bőrt mély redőbe húzó izomműködést korrigáljuk, bénító Botox (Vistabel) injekciós kezeléssel, vagy endoszkópos arcműtétekkel.
Sajnos nem célszerű alkalmazni az injekciós ránc feltöltő módszereket a szem körül sem, mivel az itt igen vékony bőrön mindig áttűnnek a beadott anyag csomói.

Az orrszárnyakat a szájzugokkal összekötő „nevető redők” csak abban az esetben kezelhetők sikerrel injekciós feltöltő módszerekkel, ha a páciens viszonylag fiatal, vagy/és az arcközép zsírpárnája-kötőszövete-mimikai izomzata egyáltalán nincs megereszkedve. Ellenkező esetben hatalmas mennyiségű injekciós anyagnak is minimális hatása lesz, és a fáradt, megereszkedett arc benyomása megmarad, rosszabb esetben hurkás lesz az eredmény.

 
ráncfeltöltés kép
 
Orr-szájzugi redő injekciós kiemelése fiatal páciensen


A legjobb hatással az injekciós beavatkozások a száj környékén használhatók, itt a mélyebb ráncokat, redőket oly mértékben képesek kiemelni, hogy azok csak felületesnek látszanak. Ez vonatkozik a felső és alsó ajkak függőleges mélyebb redőire. Az eredményt gyakran egy későbbi alkalommal végzett széndioxid-lézeres beavatkozás teheti teljessé, amely a felületes redőket is elsimítja.

Szilikon injekciót annak késői gyulladás és daganatkeltő hatása miatt semmilyen körülmények közt sem adunk! A folyékony szilikon használata (és nem a tokban lévő, gél állapotú mellimplantátum) a világ legtöbb országában tiltott, Magyarországon „csak” nem engedélyezett. Az esetleges évekkel későbbi mellékhatásokat általában nem az észleli, aki beadta a folyékony szilikont! Bármilyen ránckiemelő anyag használata előtt fontos, hogy a páciens írásbeli tájékoztatót is kapjon, utána pedig joggal kérheti el a beadott anyag azonosító dokumentációját, címkéjét, dobozát, mely Őt illeti jog szerint. A beadott szilikon injekció műtéttel teljesen soha nem eltávolítható, legfeljebb egyes gyulladásos csomói.

 
ráncfeltöltés helytelen

Helytelen javallattal, helytelen módszerrel, helytelen anyaggal máshol végzett redőkiemelés kísérlete utáni szövődmény hege


Az injekcióval beadható anyagok közt vannak nem felszívódó és felszívódó idegen anyagok, illetve a saját zsír átültetése is ide tartozik.

A kollagén injekció (tisztított, kezelt állati eredetű) előtt allergia teszt injekciót kell adni, és a próba valamint a kezelés közt legalább 4 hétnek kell eltelnie. Hátránya, hogy a beadott Kollagén (Resoderm, Resoplast) kivétel nélkül mind felszívódik 2-6 hónap alatt, bár korlátlanul ismételhető. Napjainkban már alig használják.

Az Artecoll (újabb nevén ArteSense) injekció anyaga (poly-meta-metacrylát) olyan nagyságú mikroszkopikus gömböcskék, melyek nem tudnak egyáltalán felszívódni, a technikai okból benne lévő kollagén azonban felszívódik és ezen alkotóelem miatt célszerű 4 héttel a beavatkozás előtt szintén érzékenységi teszt alkalmazása. Az Artecoll tartós hatása mellett hátránya, hogy egy adott területen nem célszerű túl sokat beadni belőle, mert nagyobb mennyiségben tömöttebb, keményebb lehet. Ezen anyagok beadása a bőr mélyebb rétege alá és nem a bőr felületi rétegeibe történik, nagyon vékony tűvel, számos, apró helyre, egyenletesen. Napjainkban a nem felszívódó idegen injekciós anyagok használatának gyakorisága - főleg a saját zsír befecskendezésével egyre jobb eredmények hatására erőteljesen visszaszorult.

A gél állapotú nem felszívódó anyagokhoz fűződő remények nem váltak be, egyes felszívódó és nem felszívódó összetevőket vegyesen tartalmazó anyagokkal (mint pl. a Dermalive) olyan sok szövődményt írtak le és láttunk mi is, hogy használatukat nem javasoljuk.

A Restylane injekció (szintetikus hyaluronsav-származék, az emberi porc alkotóelemét tartalmazza) előtt teszt injekcióra nincs szükség, hatása tartósabb, de a beadott anyag fele felszívódik egy év, egésze két év alatt. Szintén sokszor ismételhető. 
ráncfeltöltés ábra
A különböző részecske nagyságú Restylane termékek különböző mélységű beadásra valók
 
 
ráncfeltöltés keresztmetszet
 A bőr felületes rétegeibe adott Restylane injekció redőt kiemelő hatása.ráncfeltöltés keresztmetszet 1
A bőr alá, az irharétegbe adott Restylane injekció redőt kiemelő hatásaA hyaluronsav tartalmú anyagok újabb generációja keresztkötésű láncokat tartalmaz, melyek hatása tartósabb, ezek közé tartozik pl. a svájci gyártmányú Teosyal, mely 2011-ben már 8 különböző fajtájú és ezért különböző mélységbe adható változatával hosszú évek óta ad biztonságos és korszerű, de 1.5 éven belül felszívódó megoldást. Mivel nem egy új termékről van szó és svájci gyártmány, ez számunkra a megbízhatóságot jelenti, ugyanakkor ára kedvezőbb, mint a korábban széles körben használt, a NASHA által előállított Restylane termékeké. Lehetőség van arra is, hogy olyan Teosyal injekciós anyagot adjunk be, amibe gyárilag már érzéstelenítő szert is kevertek, amely ugyan a szúrás okozta kellemetlenséget nem csökkenti, de a beadott anyag okozta átmeneti kis feszülés érzést igen.


ráncfeltöltés reklám ráncfeltöltés reklám 1 ráncfeltöltés reklám 2
     
Helyi érzéstelenítőt is tartalmazó (középen), illetve nagy térfogatú - mély feltöltést igénylő területekhez készült - legnagyobb szemcsenagyságú Teosyal készítmény (jobbra).


Gyakorlatunkban a tükör előtti vizsgálat során megbecsült szükséges beadandó mennyiségnek egyszerre mindig csak legfeljebb 2/3-át adjuk be, mert később, másik alkalommal még mindig lehet beadni, de ha sok, akkor kivenni már nem lehet.

 
ráncfeltöltés táblázat ráncfeltöltés táblázat 1
   
A különböző mélységbe beadható, különböző jellegű és mélységű besüppedések és ráncok korrekciójára alkalmas Teosyal injekciós termékek összehasonlító táblázatai (nagyíthatók!). Annak eldöntését, hogy a páciens konkrét problémájára melyik szükséges, bízza plasztikai sebészére.


Az injekciók kellemetlen tűszúrások, de az előtte adott nyugtató tabletta bátorságával elviselhető kellemetlenség. Ennél érzékenyebb páciensek bőre speciális krém egy órás alkalmazásával is érzésteleníthető. A beadás során a páciens a tükörben kontrollálhatja az azonnali hatást és a beadás helyét, a beadott mennyiség elosztását módosíthatja kívánsága szerint. A beavatkozás után rövid ideig hűtjük a területet, az ezután keletkező duzzanat maximum 2-3 nap alatt megszűnik. Célszerű a beavatkozást nem a menses előtt végezni.


A saját zsírral való feltöltés, ha a zsírt megfelelően kezelik, igen sikeres lehet, általában a beadott mennyiség maximum 20 %-a szívódik fel az első hónapban, a többi megmarad. Ha ismételni szükséges, a második beadás után már ennél kevesebb szívódik fel belőle. A módszerhez az szükségeltetik, hogy legyen a páciensnek olyan területe, ahol zavarja őt a zsírtöbblet, mert ellenkező esetben, ha kis mértékben is, de besüppedés keletkezik az adóterületen. Így e módszerrel két eredményt lehet egyszerre elérni, meg lehet szabadulni egy zavaró zsírpárnától és a leszívott zsír egy kisebb részével lehet a feltöltést elvégezni. Ez a beavatkozás műtét, melyet műtői körülmények és biztonság módszereivel, az adott terület és a kívánt zsírleszívás területe(i) szerinti érzéstelenítésben fájdalom nélkül lehet elvégezni, az érzéstelenítés módszerétől függően ambuláns műtéttel (a beavatkozás után közvetlenül hazamenve) vagy 1 napos bentfekvéssel.
 
 
ráncfeltöltés eszközök ráncfeltöltés eszközök 1
 
Korszerű, hatékony zsírnyerő eszköz megfelelő minőségű zsír nyeréséhez (balra)
Zsírcentrifuga nagyobb mennyiségekben betöltendő zsír ülepítéséhez (jobbra)


A Botox (Vistabel) injekciós kezelés tulajdonképpen nem más, mint egy baktérium mérgének (toxinjának) a nagy hígításban való használata igen kis mennyiségekben abból a célból, hogy ez az anyag egyes mozgató izmokat és az azokat beidegző idegek kapcsolódását bénítsa. Alkalmas műtét nélkül olyan, elsősorban a szem körüli, homloki, orrgyöki, vagy nyaki mély izomműködés okozta ráncok időleges elsimítására, ami egyébként csak endoszkópos műtéttel volna végleges hatással lehetséges. A Botox injekció hatása 4-6 hónapig tart, és mivel nem feltétlenül egy időben múlik el a szimmetrikus területekről a hatása, ebben az időszakban mozgási aszimmetriák lehetségesek. Többször ismételhető, bár sokszor használva, a hatástartamok ideje kissé csökken. Nem javasolt olyan esetekben, ha a szemkörnyéke (szemöldök-halánték) már megereszkedett, mert ezt fokozhatja. Előnye, hogy nem műtét, további hátránya, hogy egy adott izomterület mozgását bénítja, ezáltal az eredmény kissé lárvaszerű, nagyobb adagokban mimika nélküli, míg egy endoszkópos homlokplasztika során, ha csak izomcsíkokat metszenek ki, ettől még mozogni fog a homlok, csak nem keletkeznek redők.


Képgaléria
 
 
INJEKCIÓS FELTÖLTŐ ANYAGOK KEVEREDÉSÉNEK VESZÉLYEI

  Az elmúlt évtizedben csaknem havonta jelennek meg újabb és újabb injekciós feltöltő anyagok és készítmények. Ezek reklámjának hatására vannak páciensek és orvosok is, akik mindig éppen a legújabb ilyen készítménytől várják a csodát, a készítményeket akár havonta váltogatva. Az én személyes meggyőződésem, hogy csak olyan anyagot, anyagokat használok, melyeknek legalább 4-5 éves nemzetközi klinikai eredményeken alapuló tapasztalatai vannak a hosszú idő alatt kiderülő mellékhatásokról is. Attól, mert egy készítményt egy-két éve egy-két helyen, esetleg egy országban kipróbáltak, még nem támad bizalmam. Úgy vélem, és az elmúlt közel 20 év, amit a plasztikai sebészetben töltöttem, ebben megerősített, hogy minden módszernek és anyagnak van felfutó, sokszor kellő kritika nélküli alkalmazása az elején, aztán, ha minden előny és hátrány ismertté válik, (néha 10 év után) kerül kellő helyére minden módszer. Nem gondolom, hogy aki páciensein készül minden, addig nem ismert kockázatot megtanulni, az volna a modern és korszerű.

Ismert irodalmi adat, hogy a legtöbb késői szövődményt vagy különböző időpontokban, egymás után beadott különböző anyagok után írták le, vagy egyidejűleg, egy helyre beadott különböző természetű anyagok adása után. Ehhez képest meglepő, hogy manapság is forgalomba hoznak eredetileg is kevert, azaz felszívódó és nem felszívódó, két különböző anyagot tartalmazó készítményt. A magam részéről ilyeneket nem használok.

 

A Restylane injekció angol nyelvű ismertetőjében szereplő, sajnos a magyar nyelvű ismertetőből kimaradt tilalom más, egyszerre felhasznált bármilyen vagy korábban ugyanazon a helyen alkalmazott más, nem felszívódó anyaggal kapcsolatban


A leggyakoribb probléma, hogy a páciens nem tudja, milyen anyagot használtak, csak feltételezi, de a gondos kikérdezéskor kiderül, nem azt használhatták. Védelmet jelentene, ha a beadott anyagról annak a páciens számára készült dokumentumát, öntapadó kis papírját, kártyáját, vagy dobozát megkapná a páciens, de sajnos ez csak az esetek igen kis részében történik meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy még mindig használnak Magyarországon is folyékony szilikont (melynek használata a legtöbb országban tiltott, hazánkban nem engedélyezett) holott ismertek hazánkban is az első, igazoltan folyékony szilikon befecskendezésével évtizeddel később összefüggő, súlyos tüdőszövődmény, vagy helyi daganat késői következményeként okozta halálesetek. Előfordult az is, hogy a páciens igazolhatóan nem azt az anyagot kapta, mint amit remélt.

Fontos volna, hogy minden páciens a beavatkozás előtt tájékozódjon a javasolt anyag összes jellemzőjéről, tanulmányozza át írásban is a tudnivalókat, és előre tisztázza, milyen dokumentációt várhat.

A magam részéről, elkerülendő a különböző anyagok nem kiszámítható késői kölcsönhatásait, valamint a nem ismert anyagok utáni nem kívánt hatásokat, abban az esetben, ha nem felszívódó anyag, vagy biztosan nem azonosítható anyag beadása történt, további feltöltésre csak saját zsírt javaslok.


Képgaléria
 
Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat