Képgaléria
2012-ben ELKÖLTÖZTÜNK! Címünk: Budapest, VI. Délibáb utca 19.
Telefon/fax: (06-1) 351-1250 E-mail: Mellnagyobbítás
New Contur plasztikai sebészet New Contour Plastic Surgery New Contour Plastische Chirurgie
New Contur plasztikai sebészet képgaléria
Keres

Szemhéjplasztika


  A szemhéjak anatómiai sajátosságai miatt azok korábban jelzik az öregedés folyamatát, mint az arc egyéb részei, és ezt még kifejezettebbé teheti az öregedéstől függetlenül meglévő alkati sajátosság. Mivel a szemek környékét a közhit a „lélek tükrének” tartja, fáradt benyomást keltő szemhéjak láttán a külső szemlélő gyakran von le olyan következtetést, ami nem is illik az illetőre.

Alsó szemhéjak

Szemhéjplasztikán a köztudatban ma is még mindig, sokan a bőr kimetszésével együtt zsíreltávolítást is értenek, pedig ez már hosszú évtizedek óta elavultnak számító beavatkozás, az eltávolított zsír helyén idővel újra előboltosul a szemgolyó mögül előjövő újabb rész.
A szemhéjak hagyományosan végzett bőrkimetszéses, zsíreltávolításos műtéteivel szemben ma már finomodván a technikánk, mindig az adott elváltozásokra és adottságokra egyénileg alkalmazott módszer választandó, gondosan elemezve azt, hogy az ideális sima felszínű alsó szemhéjaktól eltérő előboltosulásokat és besüppedéseket mely anatómiai részek hozzák létre, és milyen mértékben.
Minimális mértékű bőrlazaság kitűnően kezelhető széndioxid-lézeres műtéttel, melynél a szemet külön speciális módon védjük, a probléma csak a viszonylag hosszú ideig tartó pirosság, mely miatt ma már ritkán végezzük, mert az arc többi részének színétől az hosszú ideig elüt. Ha a bőr többlete ennél nagyobb, az alsó szemhéjakon a pillasor alatt 1-2 mm-re ejtett bőrmetszésből ezt eltávolíthatjuk.
 

 szemhéjplasztika 2

Szemhéjplasztika hegeinek ideális elhelyezése


A bőr alatti izom túlműködéséből származó zavaró, mosolygáskor fokozódó hurkák az izomszél nagyon óvatos kimetszésével korrigálhatók. Ma már gyakorlatunkban csak igen nagy mértékű zsírtöbbletek (táskák) esetén végezzük a zsírtöbblet eltávolítását, mert tartósabb megoldásnak találjuk az előboltosult zsírréteg előtt meglazult és nem kellő tartású réteg, sövény megfeszítését, varratát. Ha zsírtöbblet alatt mély árkot is láthatunk, előnyben részesítjük az olyan megoldást, amikor a csontos szemüreg szélén a zsír által előboltosított falat felszabadítva a zsírt lefelé mintegy kiterítjük, ezzel sima lesz a felszín, ott, ahol többlet volt, az megszűnik, ott, ahol besüppedés volt, viszont kiemeljük vele.

 

szemhéjplasztika ábra

Az alsó szemhéj vázlatos keresztmetszeti képe


Ha nincs nagy mértékű bőrtöbblet az alsó szemhéjakon, a műtét elvégezhető a kötőhártyán belüli metszéssel is, ekkor bőrheg nem marad. A szemhéjak hegei egyébként csak kivételes esetekben zavaróak, olyan jó a gyógyhajlamuk. Az alsó szemhéjak kifordulása a gondosan mérlegelt és takarékos bőrkimetszésen kívül olyan felfüggesztéses technikákkal is kivédhető, mikor az alsó szemhéj izmát és a külső szemzugokat biztosan fixálják egy picit megemelt helyzetben. Ez a megemelt helyzet nagyobb attraktivitást is kölcsönöz a páciensnek, különösen, ha alkatilag, vagy ha a korral a külső szemzugok magassága lejjebb ereszkedett, mint a belső szemzugok vonala.


 szemhéjplasztika festmény 1

Hans Holbein 1538-ból származó, Christina fiatal dán hercegnőt ábrázoló képének részletén az arc igazi attraktivitása (az alsó ajkon kívül) a mandulavágású szem - a külső szemzugok szintje magasabban van, mint a belsőké. Nem csoda, hogy VIII. Henrik érdeklődése is felé fordult, mint a negyedik esetleges felesége felé…

 

szemhéjplasztika festmény

Kissé megerszkedett bőrű, laza zsírtáskás alsó szemhéjak idősödő férfin, Cornelis van der Geest portréján, van Dyck festménye 1620 körülFelső szemhéjak

A felső szemhéjak látszólagos bőrtöbblete, különösen az oldalsó-külső részen csalóka lehet olyan gyakori esetekben, ha a szemöldök és a halánték is megereszkedett, vagy alkatilag mélyebb állású. Ilyenkor a páciens önmagában a felső szemhéjplasztikával nem lesz elégedett, a jó eredményű alsó szemhéjplasztika felett a megereszkedettség határa sajnos látszódni fog, és ezt az igen előnytelenül oldal felé hosszabb, felső szemhéjplasztikánál más plasztikai sebészeten használt kimetszések utáni bőrhegek (melyeket mi soha nem használunk) sem oldják meg. Ilyenkor a megoldás az egyidejűleg elvégzett endoszkópos halánték-szemöldökemelés, mely attraktívvá teszi az eredményt, a szem „kinyílik”, nagyobbnak tűnik. Ha a megoldás tényleg felső szemhéjplasztika, annak során néha zsíreltávolításra, néha zsírbeültetésre (a nagyon beesett, öreges szemüregek esetén) van szükség, egyedi, a pácienssel, a tükör előtti megbeszélés során egyeztetett megbeszélés szerint. Gyakori eset, hogy a felső szemhéjplasztikát óhajtó páciens a tükör előtt a szemöldökét tolja fel egy tipikus mozdulattal, jelezve azt, hogy nem felső szemhéjplasztikára van szüksége, ahogy elsőre gondolta volna.
 

 szemhéjplasztika 1

Más plasztikai sebészeten hibás javallattal végzett, oldal felé túlérő, zavaró felső szemhéjplasztika hege. Ez a nem korrigálható heg elkerülhető lett volna egyidejű endoszkópos szemöldök – halántékemeléssel.


Önmagában felső szemhéjplasztika csak abban az esetben végezhető jó eredménnyel, ha a halánték egyáltalán nem ereszkedett meg. Ilyenkor a bőrkimetszés hege végig a rejtett helyzetű redőben marad.
A felső szemhéjak korrekcióinál gyakran van szükség kis izomcsík kimetszésére és a belső szemzug feletti zsír előboltosulások eltávolítására. Szép feladat a távol-keleti típusú, redő nélküli felső szemhéjak nyugati alkatúvá történő korrekciós műtéte is.

A szemhéjak plasztikai műtétei kivételesen finom technikát és anyagokat igényelnek. Gyakorlatunkban kellő kivizsgálás után a műtétek zömét helyi érzéstelenítésben, esetleg vénás nyugtatásban végezzük, többnyire ambuláns módon, vagy pár órás benntartózkodással. Ha más arcplasztikai beavatkozást is végzünk egy időben vele, (pl. endoszkópos szemöldök-halántékemelés) vagy ez a páciens személyes kérése, úgy a műtét altatásban történik. Ajánlatos, hogy ha a páciens szemüvegét már évekkel korábban írták fel, vagy korábban más szemészeti betegsége volt (pl. száraz szem betegség) műtét előtt keresse fel szemészét friss vizsgálat és új szemüveg céljából.
A műtétek utáni kék foltok, 1-2 héten, a duzzanatok általában 3-4 héten belül megszűnnek, a végleges eredmény apró részletei 1-2 hónap múlva már láthatók. Dohányzó páciensen a gyógyulás hosszabb lehet. Az alsó szemhéjak igen érzékenyen reagálnak műtét után túl korán használt kozmetikumokra, előfordulhat emiatt súlyos allergiás gyulladás is.

A szemhéjplasztika a páciens számára az egyik legkevesebb kellemetlenséggel járó plasztikai sebészeti beavatkozás, viszonylag sok helyen végzik a hagyományosabb módjait, de igen gondos módszerválasztást és finom technikát igényel.


Képgaléria
 

Kapcsolatfelvétel
Copyright © New Contour Plasztikai Sebészet   -   Minden jog fenntartva
Adatvédelmi és jogi nyilatkozat